Orase infratite | Primaria Municipiului Cluj-Napoca 
Azi 03.12.2016Curs valutar : € = 4.5125 , $ = 4.2393


Orase infratite

DIJON (Franta)  www.dijon.fr
 
 
DIJON (Franta), capitala regiunii Bourgogne si a departamentului Cote d’Or, este un important centru al unor prestigioase expozitii, targuri, congrese economice si stiintifice, festivaluri artistice internationale.
Primul protocol de infratire incheiat de municipiul Cluj-Napoca a fost cu municipiul Dijon, in data de 17 noiembrie 1965.
 
Principalul obiectiv ale relatiei de infratire dintre cele doua municipalitati este realizarea de contacte intre institutiile culturale si de invatamant din cele doua localitati, dar si dezvoltarea de relatii intre agentii economici din cele doua orase.
Printre actiunile comune se numara:
-        Participarea municipiului Cluj-Napoca cu un stand la Expozitia Florissimo, una dintre cele mai mari expozitii florale din Europa, organizata o data la cinci ani in Dijon. In martie 2010, Cluj-Napoca a fost invitatul de onoare in cadrul acestei expozitii florale, standul clujean, cu tema „Primavara traditionala la Cluj”, a fost un real succes, castigand premiul I al expozitiei.
-        Organizarea anuala a Intalnirilor Europene / Les Rencontres Européennes de Cluj – Transylvanie, in parteneriat cu Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez Cluj-Napoca.
-        Organizarea de schimburi de vizite si participarea la diferite evenimente.
 
 
 
 
 
Nantes, Franta                        - www.nantes.fr
 
NANTES (Franta) – al saselea oras ca marime din Franta, orasul Nantes, situat pe malurile estuarului Loire, numit si Venetia Vestului, este capitala regiunii Pays de la Loire si prefectura departamentului Loire-Atlantique, precum si orasul natal al scriitorului Jules Verne. Orasul este un important centru universitar, unde un numar mare de studenti romani au decis sa isi finalizeze studiile univesitare in cadrul mai multor programe academice. Nantes este si un nod de comunicatii si o destinatie turistica, ca de altfel intreaga zona, castelele medievale armonizandu-se elegant cu facilitatile moderne create de administratia locala din acest oras. Orasul a fost clasat pe locul 36 la nivel global si locul 4 in Franta in ceea ce priveste inovatia in tot mai multe sectoare ale economiei. In 2004, revista Time Europe a descris orasul Nantes ca fiind „orasul cel mai bun din Europa in care sa traiesti”.
Protocolul de infratire a fost semnat in luna noiembrie 1990.
 
Principalele arii de colaborare vizeaza relatiile economice, turismul, cultura, domeniul social si proiectele europene.
Printre actiunile comune se numara:
-        Organizarea in luna noiembrie 2005 a Forumului Descentralizarii Romano-Francez la Cluj-Napoca.
-        Organizarea manifestarilor din cadrul evenimentului „Romania este la Nantes” in anul 2007.
-        Organizarea anuala a Intalnirilor Europene / Les Rencontres Européennes de Cluj – Transylvanie, in parteneriat cu Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez Cluj-Napoca.
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
 
 
Zagreb, Croatia                     -  www.zagreb.hr
 
ZAGREB (Croatia) – este capitala Croatiei, principalul centru politic, administrativ si economic al acestei tari, cu o vechime atestata de peste 900 de ani, ceea ce face din oras un adevarat pol turistic al tarii, fiind considerat unul dintre cele mai dinamice orase europene. In prezent, orasul se dezvolta ca o adevarata poarta de intrare in zona de Sud-Est a Europei.
Protocolul de infratire a fost semnat in luna iunie 1976.
 
Principalele colaborarari de deruleaza in domeniile academic, sportiv, economic, turistic, cultural, social si de mediu.
Printre actiunile comune se numara:
-        Organizarea de schimburi de experienta in ceea ce priveste sistemul de asistenta sociala.
-        Intarirea relatiilor academice, un exemplu in acest sens fiind Sectia de Limbi Slave din cadrul Facultatii de Litere, Universitatea „Babes-Bolyai”.
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
 
 
 
Koln, Germania                     - www.stadt-koeln.de
 
KOLN (Germania) – aflat in vestul Germaniei, landul Renania de Nord – Westfalia, pe malul fluviului Rin, a fost intemeiat cu cca 2.000 de ani in urma de romani, fiind al patrulea oras ca marime din tara, un important centru politic, economic, universitar, artistic si cultural. Cea mai veche metropola a Germaniei adaposteste in prezent peste un milion de locuitori. Simbolul orasului este Domul din Koln - Catedrala Gotica care atrage anual mii de turisti, gara din Koln fiind una dintre cele mai mari din Europa. Universitatea din Koln gazduieste peste 85.000 de studenti, in diferite facultati, fiind una dintre cele mai apreciate universitati din Germania.
Protocolul de infratire a fost semnat in luna noiembrie 1976.
 
Principalele colaborarari de deruleaza in domeniile academic, sportiv, economic, turistic, cultural, social si de mediu.
Printre actiunile comune se numara:
-        Planwerk - grup de lucru in domeniul arhitecturii urbane, format din studenti, arhitecti, profesori si autoritati locale, atat romani cat si germani, avand scopul de a dezvolta strategii de arhitectura durabile si aplicabile. Unul dintre proiectele acestui grup a fost reamenajarea Pietei Unirii.
-        Organizarea evenimentelor „Zilele Clujului la Köln” si „Zilele Köln-ului la Cluj” (2006).
-        Proiectul „Ochi Preche/Twin Eyes” (octombrie 2006).
-        Participarea unor reprezentantii ai municipaplitatii din Köln la conferinta internationala pe probleme de asistenta sociala organizata de Primaria municipiului Cluj-Napoca in colaborare cu European Social Network, „Doar impreuna putem asigura servicii sociale de calitate” („Building better social services by working together”).
-        Participarea unor reprezentanti ai municipaplitatii din Köln la manifestarile organizate cu ocazia Zilelor municipiului Cluj-Napoca.
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
 
 
 
 
Pécs, Ungaria                         - www.pecs.hu
 
 
PÉCS (Ungaria) – al cincilea oras ca marime din Ungaria, Pécs este situat in partea de sud-vest a tarii. Centru administrativ si economic al tinutului Baranya si sediu al Episcopiei romano-catolice din Pécs, orasul este un important centru cultural si universitar. In anul 2010, Pécs a fost selectat a fi una dintre cele trei capitale culturale europene, alaturi de Istanbul (Turcia) si Essen (Germania).  
Protocolul de infratire a fost semnat in luna februarie 1990.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza  relatiile academice, sportive si economice, turism, cultura, mediu, social si proiecte europene.
Printre actiunile comune se numara:
-        Participarea unei echipe din partea municipalitatii Clujene la turnelul de baschet al oraselor infratite, organizat anual in orasul Pécs.
-        Organizarea evenimentelor „Zilele Pécs-ului la Cluj” si „Zilele Clujului la Pécs” (2010).
-        Participarea unor reprezentanti ai municipalitatii din Pécs la conferinta internationala pe probleme de asistenta sociala organizata de Primaria municipiului Cluj-Napoca in colaborare cu European Social Network, „Doar impreuna putem asigura servicii sociale de calitate” („Building better social services by working together”).
-        Participarea unor reprezentanti ai municipalitatii din Pécs la manifestarile organizate cu ocazia Zilelor municipiului Cluj-Napoca. In anul 2014 delegatia din orasul infratit Pécs condusa de primarul orasului, a fost invitatul de onoare la aceste evenimente, ocazie cu care un grup de bucatari din orasul infratit a pregatit publicului clujean preparate traditionale maghiare iar trupa de majorete a orasului Pécs a sustinut un spectacol in Piata Unirii. De asemenea, cu oceasta ocazie, o delegatie formata din trei reprezentanti ai Societatii de Dezvoltare Urbana Nonprofit Pécs si patru reprezentanti ai Fundatiei SIEN, a participat la workshop-ul organizat de Asociatia „Cluj-Napoca – Capitala Culturala Europeana 2021”, privind bunele practici in dezvoltarea si implementarea unui program al unei Capitale Culturale Europene.
-        Organizarea anuala, incepand cu anul 2012, a Forumului de afaceri Romano-Maghiar, eveniment organizat in parteneriat cu Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca. La acest eveniment participa o serie de companii maghiare din orasul infratit Pécs.
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
 
Columbia (Carolina de Sud, SUA)                 - www.columbiasc.net
 
COLUMBIA (Carolina de Sud, SUA) – oras intemeiat in anul 1786, a primit numele dupa navigatorul Cristofor Columb, descoperitorul Americii. Este un important nod de comunicatii dintre Oceanul Atlantic si coastele Muntilor Apasi, fiind capitala statului Carolina de Sud si un oras istoric in care ospitalitatea specifica sudului Statelor Unite ale Americii este intalnita la fiecare pas. Festivalul de Muzica „The Three Rivers Muzic Festival” reuseste sa aduca anual in oras sute de mii de turisti. Orasul este si gazda istoricei Universitati Carolina de Sud, unde multi studenti romani isi realizeaza programul de masterat sau doctorat in diverse arii de interes.
Protocolul de infratire a fost semnat in luna iunie 1991.
 
Punctul de pornire al relatiei de infratire l-a reprezentat parteneriatul dintre Institutul Inimii „Nicolae Stancioiu” Cluj-Napoca si Spitalul Providence din Columbia, proiect ce oferea training personalului medical roman. Un alt parteneriat strategic este cel derulat intre Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca si Programul Faces – profesori romani care predau in statul Carolina de Sud.
Printre actiunile comune se numara:
-        Proiectul comun Business English Immersion Camp-Tabara de Limba Engleza, inceput in anul 2004.
-        Organizarea de schimburi de experienta intre studentii Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca si Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Carolina de Sud.
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
Be’er Sheva (Israel)               - www.beer-sheva.muni.il
 
BEER-SHEVA (Israel) – asezarea dateaza dinainte de Christos, fiind fondata de Abraham in urma cu cca 4 000 de ani. Capitala a districtului Negev, Be’er Sheva este al cincelea oras ca marime din Israel. Orasul apare in mentiunile biblice inaintea orasului Ierusalim, ceea ce face ca locuitorii de aici sa fie foarte mandri de originile lor. Orasul a cunoscut o dezvoltare rapida dupa fondarea Statului Israel in 1948, multi evrei revenind atunci in patrie, insa si in prezent comunitatile beduine pot fi observate la marginea orasului. Universitatea din Be’er Sheva este una dintre cele mai prestigioase universitati din Israel.
Protocolul de infratire a fost semnat in luna septembrie 1991.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza  relatiile economice, academice, culturale, turistice si sportive.
Printre actiunile comune se numara:
-        Inaugurarea unei Piatete cu numele Cluj-Napoca in cel mai modern cartier al orasului israelian, cu ocazia aniversarii a 15 ani de infratire (aprilie 2007).
-        Primirea vizitei unui jurnalist, domnul Ilan Shay, care a redactat apoi un articol referitor la municipiul Cluj-Napoca si la relatiile dintre cele doua orase infratite (iulie 2009).
-        Participarea unui reprezentant al municipalitatii din Be’er Sheva la manifestarile organizate cu ocazia celei de-a patra editii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca. Cu aceasta ocazie au fost discutate oportunitatile de colaborare in domeniul cultural, Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca va efectua un turneu in orasul Be’er Sheva in toamna anului 2014.
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
 
Zhengzhou (Republica Populara Chineza)    - www.zhengzhou.gov.cn
 
ZHENGZHOU (Republica Populara Chineza) – este capitala provinciei Henan, fiind unul din vechile orase ale Chinei, situat in Podisul Central al acestei tari. Zhengzhou este un important punct de comunicatii intercontinentale dintre Asia-Europa, fiind unul dintre orasele care imbina armonios istoria si modernul din China.
Protocolul de infratire a fost semnat in luna septembrie 1994.
 
Principalele arii de colaborare vizeaza  relatiile economice, academice, turism si cultura.
Printre actiunile comune se numara:
-        Infiintarea Asociatiei Romane de Prietenie cu Republica Populara Chineza (2004).
-        Organizarea unei expozitii de arta chinezeasca si a unui Targ International la Expo Transilvania (aprilie 2004).
-        Organizarea unui dialog in direct intre Primarul municipiului Cluj-Napoca si omologul sau din Zhengzhou, in cadrul unei emisiuni a Radio China International, cu ocazia implinirii a 60 de ani de relatii romano-chineze (septembrie 2009).
-        Dedicarea unei zile, in cadrul celei de-a doua editii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, relatiilor romano-chineze (25 mai 2012).
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
 
Suwon (Republica Coreea)                 - http://eng.suwon.ne.kr
 
SUWON (Republica Coreea) – oras aflat la 30 km sud de Seul, capitala tarii, are o bogata mostenire istorica, traditii multiseculare, precum si o importanta activitate economica si stiintifica. Orasul are peste 1.100.000 locuitori. In anul 2002 Suwon a fost unul dintre orasele in care s-a desfasurat Cupa Mondiala de Fotbal.
Protocolul de infratire a fost semnat in 17 iunie 1999.
 
Relatia cu acest oras este una dintre cele mai active relatii de infratire. Principalele domenii de colaborare vizeaza  relatiile economice, turism, cultura, academice si sport.
Printre actiunile comune se numara:
-        Infiintarea Open Bridge Consortium, Asociatie Culturala si de Afaceri Cluj-Suwon (2009).
-        Inaugurarea pe malul raului Somes a unui monument din orasul infratit Suwon (2009), in prezenta primarului orasului Suwon si a primarului municipiului Cluj-Napoca.
-        Organizarea anuala a intalnirilor de afaceri Business Matchmaking, incepand cu anul 2007.
-        Lansarea revistei Transylvania Outlook (2012), revista care prezinta oportunitatile de investitii si evenimentele de business din zona Transilvaniei, distribuita in orasele Cluj-Napoca, Suwon, Seoul si Ulsan.
-        Inaugurarea celui de-al doilea birou Transylvania Center din Coreea de Sud, in orasul infratit Suwon (2013). Primul birou Transylvania Center din Coreea de Sud a fost inaugurat in anul 2012 in orasul Ulsan.
-        Participarea delegatiilor clujene la Zilele Orasului Suwon (Festivalul International de Cultura Hwaseong).
-        Participarea delegatiilor coreene la Zilele municipiului Cluj-Napoca (2011, 2012, 2013, 2014: prezentare de costume traditionale coreene, degustare de preparate culinare traditionale coreene pregatite de maestrii bucatari din orasul infratit Suwon, spectacol de dansuri traditionale coreene, demonstratie de taekwondo).
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
Makati (Filipine)                     - www.makati.gov.ph
 
MAKATI (Filipine) – este unul dintre cele mai mari orase din Filipine, stat insular in sud-estul Asiei. S-a dezvoltat in ultimii douazeci de ani ca important centru comercial si financiar, cu autonomie de guvernare, fiind numit si Manhatten-ul Filipinez sau Wall Street, datorita prezentei aici atat a Clubului Oamenilor de Afaceri cat si a bursei filipineze. Avand un puternic aer cosmopolit si international, orasul este adevarata capitala financiara a tarii.
Protocolul de infratire a fost semnat in date de 25 aprilie 1996.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism si cultura.
Orasul Makati sustine si promoveaza municipiul Cluj-Napoca si evenimentele organizate in cadrul programului „Capitala Europeana a Tineretului 2015”. 
 
 
 
 
 
 
Chacao-Caracas (Venezuela)            - www.chacao.gov.ve
 
CHACAO – CARACAS (Venezuela) – situat in apropierea metropolei Caracas, la partea de SE a metropolei, este parte integranta a capitalei Venezuelei, stat din nordul Americii de Sud. In Chacao exista un numar mare de hoteluri, agentii bancare precum si ambasade straine.
Protocolul de infratire a fost semnat in data de 9 noiembrie 1999.
 
Cultura venezueleana dar si cea sud-americana poate fi cunoscuta de catre publicul clujean prin intermediului Centrului Cultural Ibero-America inaugurat la Cluj-Napoca in prezenta amasadorului Republicii Venezuela in Romania.
 
 
 
 
 
 
Sao Paulo (Brazilia)               - www.capital.sp.gov.br
 
SAO PAULO (Brazilia) – este situat pe un platou la inaltimea de 900 m deasupra nivelului marii, inconjurat de Serra do Mar. Fiind unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cafea, orasul s-a dezvoltat puternic in domeniul industriei si al comertului. Devenind al treilea oras ca populatie din lume, cu peste 11 milioane de locuitori in oras si 20 milioane de locuitori in zona metropolitana, Sao Paulo este cel mai populat oras din emisfera sudica.
Protocolul de infratire a fost semnat in iulie 2000.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism, cultura si sport.
Printre actiunile comune se numara:
-        Participarea in 2008 si 2009, a unei echipa de karate clujeana la Campionatele Mondiale de Karate.
-        Resemnarea pactului de infratire dintre cele doua orase, eveniment care a avut loc in vara anului 2010, la implinirea a 10 ani de relatie dintre cele doua orase.
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
Korçë (Albania)                      - www.bashkiakorce.gov.al
 
KORÇË (Albania) – este unul dintre cele mai importante orase ale Albaniei. Locuit in antichitate de iliri, orasul s-a dezvoltat intens in secolul XX, devenind cel mai important centru economic si cultural din partea de sud-vest a tarii.
Protocolul de infratire a fost semnat in martie 2001.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism si cultura.
Printre actiunile comune se numara:
-        In martie 2008 a avut loc vizita in municipiul Cluj-Napoca a unei delegatii a orasului Korçë, conduse de primarul orasului. Cu aceasta ocazie, Primaria municipiului Cluj-Napoca, impreuna cu Regia Autonoma de Termoficare Cluj, a asistat primaria orasului Korçë in dezvoltarea unui proiect privind eficientizarea energetica, insulele termice, pe baza experientei clujene in acest domeniu.
-        Participarea unui reprezentant al municipalitatii clujene in cadrul Festivalului International de Arta din orasul Korçë, „Mio Days” (2008).
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
 
Provincia Parma (Italia)                    - www.provincia.parma.it
 
PROVINCIA PARMA (Italia) – o diviziune administrativa a Regiunii Emilia-Romagna, din partea de nord-est a Republicii Italiene. Alcatuita din 47 de localitati, provincia Parma ofera nenumarate posibilitati de investitii. Nu doar pe piata italiana ci si pe cea internationala, Parma este recunoscuta ca lider in industria alimentara precum si in industria masinilor si a utilajelor folosite in industria alimentara. Relatiile companiilor din aceasta provincie cu mediul de afaceri international beneficiaza de sprijinul Camerei de Comert Parma si a Centrului de Servicii Administrative Parma.
Protocolul de infratire a fost semnat in iunie 2005.
 
Principalele arii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism si cultura.
Printre actiunile comune se numara:
-        Parteneriatul dintre “Universita degli studi di Parma” si Universitatea de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca.
-        Organizarea evenimentelor „Saptamana Romaniei la Parma” (2005).
-        Organizarea unui colocviu interdisciplinar cu tema „Romani in Italia, italieni in Romania azi” la Cluj-Napoca (2005).
-        Proiectul „Town Twinning – Stimularea infratirii institutionale prin industrie si colaborare in domeniul economic”, in care judetul Cluj a fost partenerul principal al Provinciei Parma (2006). Proiectul a constat in organizarea a doua seminarii in Parma (dedicat componentei economice) si Cluj-Napoca (axat pe problematica infratirii institutionale).
-        Participarea delegatiilor italiene la Zilele municipiului Cluj-Napoca (2013: organizarea unei prezentari de costume de epoca si creatii vestimentare moderne pe muzica lui Giuseppe Verdi si organizarea unui concert sustinut de artistul italian Giuseppe Gualtieri; 2014: interpretarea in limba italiana a nuvelei „Regele culorilor”, organizarea unui spectacol de tarantella, sustinut de artistii Tullia Conte si Mattia Doto de la Laboratorio di Danza Popolare del Sud Italia, si a unui recital de pian in interpretarea maestrului pluripremiat Costantino Catena).
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
 
 
Rockford (Illinois, SUA)                    - www.ci.rockford.il.us
 
ROCKFORD (Illinois, SUA) – Localizat de-a lungul raului Rock River, in nordul statului Illinois, Rockford este orasul resedinta al regiunii Winnebago.Din punct de vedere economic, Rockford ofera nenumarate posibilitati de investitii. Nu doar pe piata americana, ci si pe cea internationala, Rockford este recunoscut ca lider mondial in productia masinilor-unelte si a componentelor auto, devenind din ce in ce mai cunoscut ca fiind un important centru de realizare a componentelor aero-spatiale. Relatiile companiilor din acest oras cu mediul de afaceri international beneficiaza de sprijinul Camerei de Comert a statului Illinois (Illinois Trade Office).
Referitor la activitatile existente in Rockford, care alaturi de caracterul recreativ dobandesc si un caracter educativ, muzeele ocupa un loc central, alaturi de teatre si opera. Cea mai importanta institutie de invatamant superior din Rockford este “Rockford College”, a carui reprezentant de seama este Jane Addams, laureata a premiului Nobel pentru pace in 1931.
Protocolul de infratire a fost semnat in septembrie 2005.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile academice si economice, turistice, culturale si din domeniul infrastructurii.
Printre actiunile comune se numara:
-        Inaugurarea in 19 aprilie 2007 a un spatiu dedicat municipiului Cluj-Napoca in Parcul Pacii, orasul nostru fiind reprezentat intr-un cadru peisagistic specific, alaturi de celelalte orase infratite ale orasului Rockford.
-        Organizarea Festivalului Martisorului in Rockford de catre comunitatea romana locala.
-        Organizarea unui concurs de martisoare, in parteneriat cu Transilvania College, castigatorii concursului fiind premiati cu o excursie in orasul infratit Rockford (in perioada 2009-2011).
-        Participarea unor reprezentanti ai municipalitatii clujene la evenimentul „Many Faces, One Community – Romanian Culture” (noiembrie 2013).
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
 
East Lansig (Michigan, SUA)                         - www.cityofeastlansing.com
 
 
 
EAST LANSING (Michigan, SUA) – este situat in proximitatea orasului Lansing, capitala statului Michigan, SUA. Acest oras gazduieste unul dintre cele mai mari centre universitare din Statele Unite, Michigan State University - MSU, membra a Asociatiei Nationale a Facultatilor de Stat din SUA, fiind cotata intre primele 10 din SUA. De fapt, intreaga dezvoltare a orasului, inceputa la mijlocul secolului XIX, a gravitat in jurul dezvoltarii acestei prestigioase universitati, orasul devenind din ce in ce mai atractiv pentru familiile cadrelor universitare, politicieni, artisti etc. care in prezent numara peste 45.000 studenti.
Protocolul de infratire a fost semnat in septembrie 2005.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism, cultura si infrastructura, axate in principal pe schimburi de experienta in domeniul administrativ, al managementului public, al dezvoltarii urbane precum si in cel universitar.
Printre actiunile comune se numara:
-        Realizarea de schimburi de experienta si proiecte intre Facultatea de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” si  Michigan State University.
-        Organizarea conferintei comune intre Universitatea „Babes-Bolyai” si Michigan State University, la Cluj-Napoca cu tema “Prima conferinta anuala BBU-MSU - Universitatea si dezvoltarea comunitatii locale: o relatie crtica dar delicata“ (mai 2012).
-        Organizarea conferintei comune intre Universitatea „Babes-Bolyai” si Michigan State University cu tema “Viitorul parteneriatului intre Michigan State University si Universitatea Babes-Bolyai” (octombrie 2012).
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 

 

 
 
 
 
 
Rotherham (Marea Britanie)             - www.rotherham.gov.uk
 
ROTHERHAM, Marea Britanie - Localizat in partea sudica a regiunii Yorkshire, in Anglia, acest oras este cunoscut pentru diversitatea comunitatii. Orasul are un Teatru Civic, un Centru pentru Arta si un Centru Stiintific, ultimul fiind unul din cele mai vizitate obiective turistice din regiune. Zona Metropolitana a orasului Rotherham a fost fondata in 1974, avand o suprafata de 286.5 km².
Protocolul de infratire a fost semnat in octombrie 2006.
 
Principalele arii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism, cultura si asistenta sociala.
Printre actiunile comune se numara:
-        Dezvoltarea, incepand cu anul 2003, a unui proiect de sprijin al serviciilor de protectie sociala din Romania, finantat de Guvernul Marii Britanii. Ca urmare a acestui parteneriat, in septembrie 2007 a sosit in Cluj-Napoca un transport continand mobilier, aparate tehnico-sanitare pentru dotarea corespunzatoare a unor facilitati pentru copii si persoane varstnice defavorizate.
-        Participarea la proiectul european „Music for Citizens” din Rotherham, prin ansamblul clujean „Dor Transilvan” (noiembrie 2008).
-        Organizarea anuala, in parteneriat cu Directia de Asistenta Sociala si Medicala din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca, a conferintei internationale pe probleme de asistenta sociala, in colaborare cu European Social Network, „Doar impreuna putem asigura servicii sociale de calitate” („Building Better Social Services by Working Together”), incepand cu anul 2009.
-        Vizita unei delegatii a municipalitatii clujene condusa de primarul municipiului Cluj-Napoca, in orasul infratit Rotherham, pentru a participa la  zilele orasului („Rotherham Show”) si la inaugurarea oficiala a Garden Room in Clifton Park (septembrie 2012).
-        Inaugurarea unei cabine telefonice specific britanice, oferite de British Business Group Transylvania, cu sprijinul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord in Romania, amplasata pe malul raului Somes (26 mai 2013).
-        Participarea delegatiilor britanice la Zilele municipiului Cluj-Napoca. In anul 2013, delegatia din orasul infratit Rotherham, condusa de Liderul Consiliului Metropolitan Rotherham, a fost invitatul de onoare la aceste manifestari, printre evenimentele organizate cu aceasta ocazie numarandu-se si un concert sustinut de catre formatia South Yourkshire Police Band, pregatirea de preparate traditionale britanice de catre un bucatar din orasul infratit si organizarea unei demonstratii de cricket.
-        Organizarea unor misiuni economice britanice in municipiul Cluj-Napoca (2013, 2014).
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente. 
 
 
Namur, Belgia                        - www.ville.namur.be                               
 
NAMUR, Belgia – este un oras francofon situat la confluenta fluviilor Sambre si Meuse, la 60 km sud de Bruxelles. Orasul este capitala Valoniei (una dintre cele trei regiuni federale belgiene) si resedinta a provinciei cu acelasi nume, aici desfasurandu-se lucrarile parlamentului si guvernului valon.
Protocolul de infratire a fost semnat in 20 martie 2010.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism si cultura.
Printre actiunile comune se numara:
-        Dezvoltarea unei relatii academice intre Facultatea Litere din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” cu facultati de resort din Namur.
-        Lansarea in anul 2011 a „Dictionarului de relatii publice si comunicare Francez-Roman-Englez”, proiect realizat in colaborare cu Haute Ecole Albert Jacquart.
-        Participarea delegatiilor belgiene la Zilele municipiului Cluj-Napoca. In anul 2012, delegatia din orasul infratit Namur a fost invitatul de onoare la aceste manifestari, printre evenimentele organizate cu aceasta ocazie numarandu-se si sustinerea unui concert de catre formatia Sinus George si pregatirea de preparate traditionale belgiene de catre un bucatar din orasul infratit. 
-        Inaugurarea unui monument al orasului infratit Namur, amplasat pe malul raului Somes, in zona promenadei (mai 2012).
-        Organizarea unui schimb de vizite intre manageri de spitale din municipiul Cluj-Napoca si manageri de spitale din Namur (2012).
-        Participarea unor reprezentanti ai municipaplitatii din Namur la conferinta internationala pe probleme de asistenta sociala organizata de Primaria municipiului Cluj-Napoca in colaborare cu European Social Network, „Doar impreuna putem asigura servicii sociale de calitate” („Building Better Social Services by Working Together”).
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
Viterbo, Italia -                       - www.comune.viterbo.it
 
VITERBO, Italia – oras in regiunea Lazio, la 100 de kilometri de Roma, capitala provinciei Viterbo. Cunoscut ca si „orasul papilor”, deoarece un numar important de papi au avut aici resedinta de tara, orasul este un important centru al consiliilor bisericesti catolice.
Protocolul de infratire a fost semnat in toamna anului 2009.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism si cultura.
Printre actiunile comune se numara:
-        Existenta, in Viterbo, a unui Centru Universitar si a un Centru Cultural care reprezinta Uniunea Universitatilor din Cluj-Napoca.
-        Participarea la Festivalul coral organizat in orasul Viterbo (aprilie 2010), municipiul Cluj-Napoca fiind reprezentat de Ansamblul Coral Voci Transilvane al Casei Municipale de Cultura.
Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 
 
 
 
Ningbo, Republica Populara Chineza                       - www.ningbo.gov.cn
 
NINGBO, China – important centru economic si port, situat pe coasta de est a Republicii Populare Chineze, este unul dintre primele orase care a manifestat deschidere spre Occident, bucurandu-se de aceeasi autoritate precum guvernele provinciale in ceea ce priveste administrarea economica si planificarea urbana. Inca din timpul Dinastiei Tang (618-907), orasul Ningbo a fost considerat punctul de pornire al Drumului Matasii. In prezent, Portul Ningbo este situat pe ruta internationala principala a transportului maritim in zona Pacificului, fiind unul dintre primele cinci porturi de ape adanci din lume. De asemenea, podul Hangzhou Bay Bridge scurteaza distanta dintre Ningbo si Shanghai de la 400 de km la 80 de km, fiind considerat unul dintre cele mai lungi 10 poduri trans-oceanice din lume. Cunoscut ca „oras al culturii si poarta deschisa catre lume”, Ningbo are patru universitati si gazduieste cultura neolitica Hemudu cu o vechime de 7.000 de ani.
In ultimii ani a fost distins cu titlul de „cel mai politicos oras la nivel national”, „orasul cu cetatenii cei mai fericiti din China”, „orasul cu cea mai buna imagine internationala din China continentala”, „model national privind protectia mediului”, fiind printre primele 10 orase competitive si comerciale din China continentala si printre primele 10 orase din tara in ceea ce priveste conferintele (peste 300 pe an) si expozitiile (10 expozitii nationale). De asemenea, Ningbo a castigat premiul national pentru progresul realizat privind standardele de viata ale oamenilor si in anul 2013 a fost desemnat orasul cu cel mai bun mediu pentru investitii.
Protocolul de infratire a fost semnat in data de 8 iunie 2014, fiind cea mai recenta relatie de infratire a municipiului Cluj-Napoca.
 
Principalele domenii de colaborare vizeaza relatiile academice, economice, turism si cultura.
Printre actiunile comune se numara:
-        Vizita unei delegatii de afaceri din orasul Ningbo in municipiul Cluj-Napoca (aprilie 2014).
-        Vizita unei delegatii a municipalitatii clujene, condusa de primarul municipiului Cluj-Napoca, in orasul Ningbo, pentru a participa la Forumul Tarilor din Europa Centrala si de Est cu China, „China Ningbo-CEEC Economic & Cultural Exchange Week”, ocazie cu care a fost semnat protocolul de infratire dintre cele doua orase (iunie 2014).
-        Organizarea de schimburi de vizite si participari la diferite evenimente.
 

 
English Magyar Deutsch Français

Plati online Concurs Foto Ajutoare de incalzire Tineri cercetatori Ajutoare de stat si minimis Stare civila Voluntariat Live webcam
 
Bine aţi venit în Cluj-Napoca